Ιστορικό Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας

33 Χρόνια παράδοσης

Το Λύκειο Ελληνίδων της Βέροιας είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας του Λυκείου των Ελληνίδων που ίδρυσε στην Αθήνα η δημοσιογράφος Καλλιρρόη Παρρέν το έτος 1911.

Στη Βέροια ιδρύθηκε το 1980 από την καθηγήτρια σωματικής αγωγής Αλκμήνη Γαλανοπούλου – Μπεμπέτσου. Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν 25 Βεροιώτισες.

Ήταν ο πρώτος δυναμικός πυρήνας. Κίνητρό τους η αγάπη για την παράδοση και τις αξίες της. Στόχος τους, η διάδοση αυτού του μοναδικού υλικού. Εργαλείο τους ο εθελοντισμός.

Τα χρόνια περνούν και το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας ανοίγει δυναμικά το δρόμο του στην ιστορία του τόπου και αφήνει τη σφραγίδα του στη ντόπια και πανελλήνια πολιτιστική πραγματικότητα.

Κρατάει τα μάτια καρφωμένα στο στόχο του και δρα, ιδρύει και διδάσκει παραδοσιακούς χορούς. Ερευνά, μελετά και αναβιώνει έθιμα. Διοργανώνει με μεγάλη φροντίδα εκδηλώσεις. Ταξιδεύει την ελληνική παράδοση στο εξωτερικό. Αφιερώνεται σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Εκδίδει βιβλίο το 2003 με τίτλο: “Ημαθία Ερατεινή”. Συγκεντρώνει ευλαβικά έναν θησαυρό από παλιές αυθεντικές φορεσιές που του χαρίζουν συμπολίτες τιμώντας το με την εμπιστοσύνη τους και παράλληλα δημιουργεί 400 φορεσιές, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών. Βραβεύεται ξανά και ξανά. Αξιώνεται να τιμηθεί με το χρυσό Μετάλλιο Α’ Τάξης και του Χρυσού Σταυρού, την ανώτερη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας καθώς και το Μετάλλιο Τιμής της πόλεως των Βεροιέων από το Δήμο Βέροιας.

Από την ίδρυσή τους, εδώ και 33 χρόνια, το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας δρα και ονειρεύεται. Ονειρεύεται να δημιουργεί, να πράττει, να αναπτύσσεται και να προσφέρει ολοένα και περισσότερο.

Η στέγαση θα γίνει στο αρχοντικό της αείμνηστης λαογράφου Βούλας Χατζίκου το οποίο παραχωρήθηκε. Για να μπορέσει να αποκτήσει αρμόζον στίγμα στο χάρτη του τόπου του και να προστατεύσει το θησαυρό του.