Λαογραφικό υλικό

Μαγγάλι

Με την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων της Βέροιας, οι Βεροιώτες και οι Βεροιώτισες άνοιξαν τα μπαούλα τους και μας εμπιστεύθηκαν τα οικογενειακά τους κειμήλια. Αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, πολύτιμη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων όπως, κρεβάτι και ντουλάπα του περασμένου αιώνα, περίτεχνο μπαούλο σκαλισμένο με φίλντισι για την φύλαξη φορεσιών, σκαλιστά μπρούτζινα μαγκάλια, ραπτομηχανή 200 ετών καθώς και άλλες νεώτερες κλπ.

Η εφορία Λαογραφικού αρχείου στεγάζεται σε διαμέρισμα, που παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Βεροίας από το Δήμο Βεροίας στον οποίο ανήκει κατόπιν προσφοράς της αείμνηστης πρώτης προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας, Θεανώς Ζωγιοπούλου επί της οδού Θεανώς Ζωγιοπούλου 55 στον 4ο όροφο. Δημιουργήθηκε έτσι η ευκαιρία να παρουσιαστεί η πολιτιστική κληρονομιά της Βέροιας και να γίνει γνωστή τόσο στους σύγχρονους όσο και στους κατοπινούς.

Κύριος σκοπός της ύπαρξής της είναι η συλλογή, η διαφύλαξη, η μελέτη και τέλος η προβολή της συλλογής της Εφορίας.

Η μόνιμη έκθεση της Εφορίας Λαογραφικού Αρχείου ανοίγει για όποιον το επιθυμεί κατόπιν συνεννοήσεως με το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας.

Η εφορίας που αποτελείται από έφορο, συνέφορο και βοηθητικά μέλη, τα οποία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να φροντίζονται και να συντηρούνται όλα σε άριστη κατάσταση.

Μέσα από την πολύτιμη συλλογή του Λαογραφικού Αρχείου ξεχωρίζει η παραδοσιακή Βεροιώτικη φορεσιά. Είναι όμορφη, σοβαρή και αρχοντική.