Βεροιώτες καλλιτέχνες τραγούδησαν για το Σπίτι του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας

1-9

Την Τετάρτη 10 Μαϊου 2017, Μια μοναδική σύμπραξη Βεροιωτών καλλιτεχνών και χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πέτρου Ρίστα, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Βεροιώτικο κοινό στο Χώρο Τεχνών.

Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, η Έλενα Χασιώτου Μουδίρη, η Εύα Μισοκέφαλου και η Χορωδία Μονόγραμμα, οι χορευτές του Λυκείου ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε μια βραδιά που διοργανώθηκε για το «Σπίτι του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας» και παρουσίασε η Μαρία Λαδά. Ήταν ολοφάνερο πως υπήρχε όχι μόνο αυθορμητισμός και μεράκι αλλά και μια υψηλή αισθητική στις επιλογές και στην απόδοση ενός πολύ πλούσιου ρεπερτορίου, που ξεκινούσε από τα Εφτάνησα, για να φτάσει μέχρι τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, και από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη.

Με εξαιρετική ενορχήστρωση από τον Πέτρο Ρίστα, με μουσικούς χαρισματικούς αλλά και μια υπέροχη χορωδία η οποία άλλοτε τραγουδώντας μόνη κι άλλοτε συνοδεύοντας τους τραγουδιστές, που σε λίγο πρωταγωνίστησαν στη σκηνή, απέδειξε πως είναι το ίδιο καλή κι όταν τραγουδά Χατζιδάκι και Θεοδωράκη ή Τσιτσάνη και Μοσχολιού, όπως έκανε σε προηγούμενες εμφανίσεις της, αλλά κι όταν τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια, όπως έκανε χθες.

Η Έλενα Χασιώτου-Μουδίρη και η Εύα Μισοκεφάλου, με εξαιρετική σκηνική παρουσία και οι δύο, με φωνές δουλεμένες, που συνδύαζαν την επιστημονική γνώση του αντικειμένου με την ιδιαιτερότητα της προσωπικής καλλιτεχνικής έκφρασης, στάθηκαν δίπλα σε φωνές όπως του πληθωρικού Παύλου Κοντογιαννίδη ή του εκρηκτικού Νίκου Ζιώγαλα, οδηγώντας σ’ ένα πολύχρωμο ακουστικό αποτέλεσμα. Και κάθε τόσο, πάνω στη σκηνή, οι χορευτές του Λυκείου να χορεύουν, ντύνοντας τη μουσική με την κίνηση και τις φορεσιές τους απ’ όλη την Ελλάδα.

Βαλσάκια –«Μενεξέδες και ζουμπούλια»- θρακιώτικα, ποντιακά, όλα να αποπνέουν σοβαρότητα στην εκτέλεση. Ξεκινώντας από το βεροιώτικο «Μαρμαρένια μου βρυσούλα» και κάνοντας μια μακριά διαδρομή μέχρι να φτάσουν οι καλλιτέχνες και το κοινό, που συμμετείχε με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις, στην αγαπημένη «Βασιλική» του Νίκου Ζιώγαλα, η βραδιά είχε μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και το χορό, που την έδεσαν αρμονικά σ’ ένα αρραγές σύνολο, τη λάμψη εκείνη που της ταίριαζε και ως προς τους στόχους που έθεσε και ως προς την πραγμάτωσή τους. Σημαντική σ’ αυτό το δέσιμο η ραδιοφωνική κυριολεκτικά φωνή της παρουσιάστριας του δρώμενου, της Μαρίας Λαδά, που διέθετε επιπλέον έντονη ικανότητα επικοινωνίας με το κοινό.

Κλείνοντας η βραδιά, με όλους τους συντελεστές πάνω στη σκηνή, το Λύκειο απένειμε αναμνηστικά, μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού. Το κοινό της μουσικοχορευτικής παράστασης, κρατήσε την τελευταία φράση της Αλεξάνδρας Ανανιάδου που πραγματικά την είδαμε να ισχύει πέρα για πέρα. Είπε: «Σε σας απονέμουμε τη θέρμη της ψυχής μας…» Ευχόμαστε το Λύκειο ν΄ αποκτήσει το συντομότερο το σπίτι του, στεγάζοντας το παρελθόν, και στηρίζοντας μέσα απ’ αυτό το παρόν και το μέλλον.

Φωτογραφίες: faretra.info